Çocukların okumayı ilk öğrendiği dönemlerde "kitap oku" diyerek okumayı özendirmek oldukça zordur. Özellikle aile üyelerinin kitap okuma alışkanlığı yoksa çocukların bu alışkanlığı kazanması da oldukça zordur.
İşte bir kaç tavsiye ;
1-OKUYUN
Herşeyden önce tabi ki okuyun. Küçük yada büyük evinizde bir kütüphane oluşturun. Okuyorsanız ve zaten kütüphaneniz varsa ilk aşama için işiniz kolay.
2-KENDİ KÜTÜPHANESİ OLSUN
Çocuklarımız kitapları sever ancak genelde ortalıkta gezinir o kitaplar. Çocuk kitapları zaten incecik ve kolay yıpranan kitaplardır. Çoğu çizilmiş hatta bebeklik döneminden karalanmıştır. Olsun. Siz bir kaç raf bir kütüphane ile başlayabilirsiniz. Her yeni gelen kitabı da bu kütüphaneye ekleyebilirsiniz.
3-KİTAPÇIYA GİDİN
Beraber kitapçıya gidip çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Gidip kitapları inceleyin, arka özetlerini okuyun, beğendiklerinden alın. Tabi bir gidişte 10 kitap almanın alemi yok. Mümkünse 1-2 tane alın ve onu okuduğunda yenisini alacağınızı dile getirin. Okunmadan raf süsleyen kitapların pek anlamı yok. Bunu çocuklarımızda öğrenmeli.
4- SERİLER - KLASİKLER
Çocuklarda seri kitapları ve klasikleri sevebilir. Seri kitaplar biri bitip diğerine geçme hevesi yaratır ve kolleksiyon hevesi verir. Biz ilk olarak Cin Ali serisini aldık :) . Ancak unutmamak gerek özellikle klasikler ağır kitaplardır. Erken verilen kitaplar ağır gelirse okumaktan soğutabilir.
5 - KİTAP OKUMAYI ÖĞRENMEK
Genelde kitap okumak denince akla ; bir kitap alıp onu sakin sessiz okumak gelir. Halbuki aynı anda 5 kitap okuyabilirsiniz, beğenmediğiniz kitabı bırakabilirsiniz, kitapların üstüne notlar alabilirsiniz, kitap okumak için illa odanızda olmanız gerekmez bir ağaç tepesinde bile olabilirsiniz. Kitap okumak özgürlüktür.
6- YAZARLAR - YAZAR OLMAK İSTEYENLER
Bazı çocuklarda okumak yerine yazmayı ister, ancak okumadan yazılmaz :) . Yazarlarla iletişime geçmek çocukları çok mutlu eder. Artık facebook gibi sosyal ağlardan yazarlarla iletişime geçmek çok kolay. Tavsiye ederim. Yazarların çoğu çocuklara cevap veriyor. Tabi imza günleri gibi oluşumlarada dahil olmak çocukların hevesini arttırıyor.
7 - İLLA ROMAN OLMAK ZORUNDA MI?
Okumak deyince sanki kocaman kalın romanlar okumak gerekiyor gibi gelir akla. Halbuki bilim okuyabilirsiniz, yemek kitabı, bulmaca kitabı, çizgi roman hepsi okumaktır. Bazıları çizgi roman sever mesela belki çocuğunuzda böyledir yada kişisel zevklerine yönelik kitaplar alabilirsiniz. Örneğin çizgi filmleri mi seviyor o zaman çizgi filmlerle ilgili kitap alın. Mesela Marcan geçen gün kitapçıda meşhur "Elsa" çizgi filminin kitabını buldu hatta bana "biR okurmusun tamamen çizgi filmi mi?" dedi Okudum özetini girişini vs "tamam bu çizgi filmin aynısı alalım" dedi. :) Millet önce okur sonra izler bizim ki tam tersi olacak.
8 - KİTAPLARIN KIYMETİ
Kitaplarımıza atacağımız tarihler, notlar, listeleme, arşivleme işlemleri, yazarlara göre kitap seçme gibi beğeni ile yürüme, bir fihrist oluşturup kitapları listeleme tüm bunlar kitaplara değer vermeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda farklı şeylerde öğrenmesini sağlar. Yazarlar gibi, sorumluluklarına hakim olmak gibi.
Post a Comment