1.sınıf okumaya yardımcı oyunlar...

Mercan'ın 1. sınıf serüvenini zevkli hale getirebilmek için bir kaç oyun ürettik. Okuma yazma öğrenme aşamasında bizim çok işimize yaradı belki size de yarar.

Lego'lar iş başına

Çocukluğumuzun büyük kısmını kaplayan legolar şimdide iş başında. Legolar bize nasıl yaradı , şöyle anlatayım. Her bir legoya bir harf yazıyorsunuz. Legoları birleştirerek harflerin birleşmesini sağlıyorsunuz. El yazınız kuvvetliyse el yazısı karakterlerini kullanabilirsiniz. Siyah tahta kalemi oldukça işe yarıyor, silmesi de kolay. Lego ile harf birleştirme başlangıç aşamasında harflerin üç boyutlu hale gelmesini sağlıyor bu sayede daha net görebiliyor sanki.

Scrable

Scrable büyükler için oldukça zevkli bir oyun. Dedemiz zamanında çocuk scrablı almıştı. Her yeni harf ile beraber scrabel oyunumuz daha zevkli hale geldi. ilk harfleri öğrenirken sadece harf birleştirme basit kelimeler yapmıştık. Şimdi ise öğrendiğimiz harfler arttı artık öğrendiğimiz harfleri ortaya döküp elimizdeki harfler bitene kadar oyuna devam ediyoruz. Bu sayede Mercan kelime üretme konusunda hızlı ilerliyor.

Tombala

Bu oyunu çoğu kişi bilir. Sayıların yerine kelimeleri koyuyoruz. kelimeyi okuyabilen puan kazanıyor. Elinde ki deftere, bakmadan yazabilen bir puan daha. Bu sayede hem okuma hem yazma çalışmış oluyoruz.

Müzik ruhun gıdası

Her harfin bir müziği var. Harfler birleştikçe müzik artıyor. Mantık kısaca bu. Mercan yazarken ben söylüyorum. Lalala onun hızına uygun bir ritim ile harfleri seslendiriyorum. Müzik kulağı olan çocuklarda çok işe yarıyor.

Harf - rakam nerede ?

 Bir resim çizersiniz ve içerisine rakamları veya harfleri saklarsınız. Oda bulmaya çalışır. Bulunan her harf için1 puan o harfle başlayan her kelime için 1 puan , o harfi kullanarak yazabildiği her kelime için 1 puan. Sonra oda aynı şekilde resimlere harf ve rakamları saklar.

Yolda oyunlar

Eğer minibüs gibi toplu taşıma kullanıyorsanız çok kolay oyunlar türetebilirsiniz. Tabelalarda harf bulma oyunu. "a buldum e buldum" bir süre sonra "al buldum el buldum" gelişimi görmek çok zevkli. Harfleri sırala oyunu. Bir kelime söylüyorsunuz onun bildiği harfleri içeren ve o size harf harf nasıl yazıldığını söylüyor.
Baş harfi ne son harfi ne oyunu. Bir öncekine benzer daha kolay bir oyun. Yine bir kelime söylüyorsunuz oda ilk ve son harfini söylüyor. Bu oyunun farkı bilmediği harflerde olsa söyleyebiliyor olmaları.

İstiyorsan yaz !

Bu oyunu henüz oynamıyoruz biraz daha harf öğrenip ilerlememiz lazım. Aklımda ki oyunlardan biri ama. "Su" mu istiyor o zaman yazacak :) "yemek" haydi yaz, "oyun" yazabilirsen oynayabilirim :)

İlerleyen süreç içinde farklı oyunlar var aklımda onları da zamanı geldikçe yazarım.
Haydi size iyi oyunlar...