kimi çocuk nasıl erken ve düzenli uyur? , senin ki geceleri sabah eder
doğar doğmaz kuralların olmalı, hatta doğmadan kuralların olmalı, hatta daha portakalda vitaminken kuralların olmalı
neden mi? e çok bilinen bir durum ; çocuklar kural sever.
Şöyle ki; bugün facebook ta bir yazı okudum. Bir anne bebek grubunda, annelerden biri şöyle sormuş "bebeğiniz kaçta uyuyor, düzenli saati var mı?" soru normal ama cevaplar garip çünkü genel olarak bebeklerin 24.00-3.00 aralığında uyuduğundan ve çok yorgun düştüklerinden yakınan anneler mevcut yorumlarda.
Neyse konuyla ilgili kişisel yorumlarımı bir kenara bırakıp ben nasıl çocuğumu uyutmayı başarıyorum ondan kısa bir tiyo vereyim istedim.
Ben bazı kurallara doğurduğum ve eve geldiğim an başladım.
Bunlardan en önemlisi uyku kısmıydı. Konuyla ilgili birkaç temel noktam oldu.
1 . Bebeğimin 8.30 itiariyle dünyayla iletişimi kesilecek. (Yok misafir gelmiş geç gelmiş bi göreymiş uyandıraymışım seveymiş yada odasına girip bir bakaymış diye bir tolerans yok. Misafir erken gelsin kardeşim. )
2 . Bebeğim kesinlikle ama kesinlikle kucakta ayakta beşikte çarşafta yada herhangi bir nesnede sallanarak uyumayacak. (Unutmayın bebeklere sallanarak uyumayı biz öğretiriz. Ben bu konuda bebeğimden çok yakın akrabalarımdan çektim, :) arkamı döndüğüm an sallayarak uyutmayı denediler :)
3 . Bebeğim uyurken emzik, biberon, ballı bilmem ne, parmak vs emmeyecek (emzik hiç vermedim ama o ayrı bir konu ve kesinlikle "ama kimi bebek çok zorlu " diye bir bahane yok. Unutmayın emzikle doğmuyorlar biz veriyoruz)
bu kurallar dahilinde her gece bebeğimi 8.30 da odama aldım ışığı minimuma indirdim, fısıltı şeklinde niniler söyledim, uyumadan önce dalin bebe yağıyla küçük masaj yaptım. Emzirdim.
bebeğim ilk haftasında 9.00 da uyumaya başladı ve bu usül 2 ay devam etti. 2. ay kendi odasına aldım 1 ayda ben aynı odada çekyatta yattım. 3. ay kendi odama geçtim.
Benim güzeller güzelim şuan 4.5 yaşında 9.30 da uyumuş olur. Büyüdüğü için artık uyumadan kitap okuyorum ninni yerine. Üstelik dışarda bile olsak en fazla 10.00 da kucağımda yada varsa uygun bir alanda uykuya dalmış olur.
Onun uykusunu hiçkimse için bozmadım.
Düzenini kurdum ve her zaman rahat ettim. Bebeği ile uyumaktan vazgeçemeyen anneleride anlıyorum bende vaz geçmedim zaten hala gece bazen çağırır gider yanına yatarım uyuruz beraber, özledim gel der sarmaşırız.Önemli olan ilk düzeni oturtmaktır. Düzeni oturttuktan ve alışkanlığını yarattıktan sonra bebeğinizle istediğiniz kadar uyuyun çünkü artık "o başka türlü uyumadığı için " değil sadece her ikinizde keyif aldığınız için beraber uyku kaçamakları yaparsınız.
Diğer yandan artık bebeğiniz çoktan doğdu ve uyku için pek çok ekstraya sahip olduysanız (sallamak gezdirmek geç yatırmak emzik vs.) o zaman sıraya koyun en kolay vazgeçebileceği şeyleri teker teker azaltın. Akşam 8 den sonra ışığı kapatıp tv seyredin mesela sessizleşin sakinleşin, ailecek gerekirse bir süre kampa girin misafir kabul etmeyin, zorunlu misafirlerinizin duruma ayak uydurmasını sağlayın. Akşam banyolarını erkene çekin. Israrla istediği sallama vs gibi şeylere bahane bulun mesela anlayacak yaştaysa ayağınızı sarıp çok ağrıyor bugün sallayamam diyin. İlk günler çok zorlayacak ama şu bilimsel bir durumdur büyük yada küçük fark etmez uyku alışkanlığı 3 günde değişir. Gerekirse sabah erken kaldırın bütün gün uyutmayın yorun elinizden geleni yapıp 1 hafta boyunca erkenden uyumasını sağlayın. Bir bakmışsınız bebeğiniz 1 hafta sonra kendiliğinden uyur olmuş. Tek ayrıntı herşeyi yavaş ve sırayla yapın asla ilk andan tüm alışkanlarını kaldırıp hemen uyumasını beklemeyin.
Yorumlarla soru sorarsanız uyku konusunda elimden gelen fikirleri veririm :) Hemde mutlulukla çünkü uyuyan anne mutlu annedir :)
Mutlu uykular :)
Post a Comment