Okul hayatına yatırım oyunlar
Tüm okul hayatına faydalı oyunlar
Oyun çağı en üretken olmamız gereken zaman dilimi sanırım. Okul çağına geçene kadar bizim yaratıcılığımız kadar gelişim gösterebilen çocuklarımıza daha fazla faaliyet, daha yararlı zaman geçirme sağlamak için kendimizi paralıyoruz.Bende bu hafta sonu ne yapsak acaba diye düşünüyordum kara kara. İçeriği doluda olsa standarda bağlanan hafta sonu aktivitelerinden ben bile sıkıldım çünkü. Diğer yandan da her ne kadar kişisel gelişimi için çaba sarf etsek de yaptığımız faaliyetlerde öğrendiği içerikler bugüne ait konular hep. Ana gelişimlerine ve gündelik ihtiyaçlarına yönelik faydalar.
Sonra kendi kendime neden bu faaliyetleri ileride ihtiyaç duyacağı ve okul hayatı boyunca karşısına çıkacak onu zorlayacak temel ezber konuları üzerinden yapmayalım ki diye düşündüm.
Nasıl mı?
Şöyle ki; bil çok yapbozumuz var mesela resimler, karakterler vs vs. Çocuğun temel gelişimi ile ilgili pek çok faydası olan bu yapbozları okul hayatı boyunca ayağına dolanacak coğrafya ile birleştirelim.Kocaman bir dünya haritasını bez baskı yaptırıp, yapışkan kağıtlar kullanarak işaretleyebileceğimiz bir "ülke bulma" oyunu olabilir. Ülkelerin sınırlarıyla oluşan bir yap bozda süper olur ancak bulmak biraz zor.
Bu örnekleri oyun isimleri olarak listeledim, sizde deneyip kendinize göre içeriklerini genişletebilirsiniz.
Ülke bulma oyunu - Yukarıda bahsettiğim şekilde veya benzer donelerle şimdiden çocuğunuzun ülkeleri ve yerlerini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede Coğrafya için büyük bir adım atılmış olacaktır sanırım.
Çarpım tablosu şarkı oyunu - Hayatımız şarkı ve tekerleme öğrenmekle geçiyor malum. :) Şu ara kızım pop müzik uzmanı olma yolunda ilerliyor. Şarkı konusu daha da bilinçlenmeden :) Çarpım tablosu için tekerleme yazmak mantıklı geldi. sözler saçma belki hatta çarpım yaptığını bile bilmiyor ama kulak duyuyor beyin kaydediyor, bilinç altına yerleşen dizeler çarpım tablosunu ezberleme günü geldiğinde "ben bunu biliyorum" dedirtmez mi?
Örneğin : 2 tavşan 2 tavşana çarptı oldu sana 4 tavşan / 2 havuç 3 bademle düşttüler 6 yola / 2 tavşan 4 yolda karşılaştı 8 ışıkla / 2 tavşana 5 fayda 10 oldu saymayla / 2 tavşanla 6 fare kaptı 12 bilyeyi / 2 tavşanın 7 yemeği 14 kere yemesi / 2 tavşanın 8 kafası 16 kurdaleyle süslendi / 2 tavşan 9 kere zıpladı 18 ayak oynadı / ah bu 2 tavşan 10 kere kaçtı 20 kere yakalandı
Başkentler ve özel yapılar : Bu oyunda eşleştirme oyunu. Ülke başkentleri ve önemli eserleri birleştirme üzerine. Mesela Ankara-Anıtkabir / Paris - Eyfel . Bunun için yine resimli baskılar kullanmak mümkün . Eşleştirme oyununu iller için yada farklı unsurlar için yapmakta mümkün olabilir.
Oyunları bu mantıkta arttırmak mümkün. Tarih, ilk yardım, biyoloji, matematik,ingilizce herbirini ezberletmek için değil kulak aşınalığı yaratmak için oyuna çevirmek ve kendimizi geliştirmek de mümkün. Hatta bilim içerikli oyunlar türetmeyi de planlıyorum ama henüz netleştiremedim.
Ben yeni başladım bu tarz geleceğe yatırım oyunlara. Doneleri yaptıkça, oyunları arttırdıkça paylaşmaya devam edeceğim. Sizde bana fikir verebilirsiniz. Kesfettiğiniz oyunlarla.
Post a Comment