Çocuğunuza ilk yardım yaptığınız için hapse girebilirsiniz


Yazılarımı takip edenler bilir, önem verdiğim belli başlı konular vardır. Bunlardan biri de ilkyardım konusu. Hem çocuğumuz için hem de her an çevremizde meydana gelecek olaylarda insan hayatını kurtarabilmek veya kurtaracak kişiler gelene kadar stabil tutabilmek için hayati bir konudur ilkyardım.

anne blogger yazarlarından Aslı Gencal’ın geçen sezon okulunda düzenlediği ilkyardım semineri bu nedenle oldukça dikkatimi çekmişti. Semineri dinlemeye başladığımda amacım bazı notlar alıp ilkyardım ile ilgili temel bilgileri bloğumda yazmaktı, lakin seminer devam ettikçe gördüm ki ilk yardım da temel bilgi aktarmak diye bir şey yok. Mutlaka bir ilk yardım kursuna gitmeli ve teorik, pratik bilgilerle ilkyardımı öğrenmelisiniz. Konu bu kadar önemli olunca bir an evvel sizlerle de paylaşmak istedim.
İlkyardım seminerini, ilimizde faaliyet gösteren GK Selen İlkyardım Eğitim Merkezi yetkilileri vermişti. İşte benim bu seminerden çıkarttığım notlar. Bu kısa notlar bir kenara, fırsat bulduğunuz ilk zaman diliminde bir ilkyardım eğitimi almayı ihmal etmeyin.
***

Temel Yaşam Desteği’ni yetki belgesiz veremezsiniz

En önemli konulardan biri bu aslında. İlkyardım mühim ancak “Temel Yaşam Desteği” ni içeren ilkyardımı sadece yetki belgesi olanlar yapabiliyor. Basitçe anlatmak gerekirse kaza geçiren kişiye basit ilk yardım müdahaleleri yapabilirsiniz ancak suni solunum, kalp masajı gibi temel ilkyardım müdahalelerini yapamazsınız. Bu çocuğunuz bile olsa, ne yazık ki müdahale etmek için yetkinizin olması gerek, aksi taktirde müdahale de başarılı olamazsanız zaten büyük bir acı yaşarken birde yetkisiz müdahale yüzünden kamu davasıyla muhatap olursunuz. Aynı şekilde müdahale edip yardım etmek istediğiniz kişi hayatını kaybeder veya sakat kalırsa bu durum yine dava konusu olur. Yetki Belgesi almak içinse eğitim kurumlarından belli bir saat eğitim almanız ve sınavdan başarıyla geçmeniz gerekiyor.
***

O kadar çok şeyi yanlış biliyoruz ki,

Daha önce ilkyardımda yanlış bilinenler ile ilgili bir yazı yazmıştım . Yetkilinin anlatımında gördüm ki bildiğimiz yanlışlar maddelemekle bitmiyor. Üstelik doğru bildiğimiz bilgileri yenilemek de oldukça zor,  öyle çok sindirmişiz yani. İlk yardım yetkilisi “dokunmamak da bazen ilk yardımdır” diye bir cümle kullandı ve anlattığı örnekleri duyunca gerçekten hak verdim.
Mesela; bir anne kimyasal içeren sıvı içen çocuğunu kusturarak (genel olarak bilinen yanlışlardan) müdahale etmiş ve ne yazık ki çocuğun ses telleri yanmış. Bu nedenle diyorlar ki; tam olarak bilmiyorsanız asla dokunmayın…

işte bazı bilinen başka yanlışlar;

Boğazına su kaçan çocuğu yukarı baktırmak; bu hareket soluk borusuna kaçan suyun ciğerlere gitmesine neden olabilirmiş ve kesinlikle olmasını istemediğimiz bir durum bu.
Boğazına gıda maddesi kaçan kişinin sırtına vurmak; yetkililer diyor ki; “eğer kişi öksürüyorsa ve ses çıkartıyorsa yapmak gereken tek şey öksürmeye teşvik etmek” çünkü sırta vurduğumuz zaman tıkanmamış olan soluk borusunu tamamen tıkamamız olası, yine de çıkartamazsa sırta vurma ve birkaç ilk yardım müdahalesi daha var ancak bunların hiçbirisi bildiğimiz gibi hareketler değil. İşte bunlar burada rastgele yazılmaz, gidip öğrenmeli ve konu bebekleriyle pratik yapmalısınız.
Sırtüstü yatırma dili boğazına kaçar; en çok duyduğumuz diyaloglardandır. Oysa ki o hiç öyle değilmiş. Bilincini tamamen kaybetmiş kişinin yatırılış şekli gayet sırt üstü ancak kafasının belirli bir konumu var hem boğulmasını önlüyor hem de kolay nefes almasını sağlıyor ancak buda öyle iki resimle anlatılmaz eğitim şart çünkü aşamaları devamı ve pek çok detayı var.
ilaç içtiyse ; Siz görmeden ilaçlarınızdan tükettiyse, çocuğu kaptığınız gibi doktora koşmuyoruz. Hangi ilacı içtiyse paketi içindekileri hatta yere düşen kırılan parçaları ile alıyoruz öyle doktora koşuyoruz. Bu sayede doktor çocuğun ne içtiğini, kaç tane içmiş olabileceğini tayin ediyor ve buna göre müdahale ediyor. Genze doğru gitmiş ilacı bilinçsizce parmağımızı ağzına sokup çıkartmaya çalışmıyoruz buda çokça yapılır. ilaç biraz gerideyse gırtlağına kaçmasına ve boğulmasına neden oluyor.
Yutulan cisimler; burada cismin boğaza kaçmasından bahsetmiyorum. Boğaz tıkanmaları için mutlaka okumalısınız. Burada bahsettiğim, lego gibi, minik oyuncaklar gibi, ıslak mendil gibi yuttuğu nesneler. Bunlar yutulduğu için genelde önemli görülmez çocuğun tuvaletiyle çıkması beklenir ancak bazı oyuncaklar sindirim sistemine girdiğinde boyalarıyla zehirleyebiliyor. Bir haberde de ıslak mendil yutan çocuğun, ıslak mendil bir organına yapışmış ve organın çürümesine neden olduğunu izlemiştim. Yani yutulan nesne tuvaletle atılır diye bile düşünseniz mutlaka doktor kontrolüne gidin.
***

ya ilkyardım bilmiyorsanız, en azında müdahale gelene kadar ne yapmalıyız kısaca onları iyi öğrenelim

kural 1 – Önce kendi güvenliğini al. : Korku ve panikle asla direk müdahale etmeyin. Maruz kalınan tehlike yüzünden müdahale edemeden sizde zarar görebilirsiniz. “Ölü kahraman istemiyoruz” diye açıklıyor eğitim yetkilisi bu konuyu
kural 2 – İkinci aşamada da duruma neden olan kaynaklara müdahale etmek geliyor. Örneğin doğalgaz zehirlenmesi varsa gazı kesmek ortamı havalandırmak gibi müdahaleler önemli.
kural 3 – 112 ara veya araması için birini görevlendir.
***

112 nasıl aranır?

112 yi aramak önemli bir konu, çünkü yanlış bilgilendirme müdahalenin gecikmesine neden olur.
112 yi aradığınızda ilk olarak isim ve adres bilgisi verin bunun 2 nedeni var hem güvenilir olduğunuzu belirtmiş olursunuz hem de hat kesilmesi gibi bir durumda yine de müdahale için adresi vermiş olursunuz.
112 görevlisine hızlıca durumun ne olduğunu kimin yada kaç kişinin zarar gördüğünü bildirin. Örneğin “trafik kazası oldu 4-5 yaralı mevcut kanamalı yaralılar var yada 60 yaş üstü, merdivenden düştü bilinç yok”
112 ye haber verdikten sonra da telefonunuzu meşgul etmeyin çünkü, adresi bulamayıp size dönüş yapma ihtiyacı bulabilirler
Son olarak da bilmeniz gereken bir ayrıntı var her hasta yakını ambulansa binmek ister ancak zaruri ihtiyaç olmadığı sürece bu yasal değildir, çünkü ambulansın kaza yapması halinde siz sigorta kapsamında olmuyorsunuz.
***
Yazımda ilk yardım müdahaleleri hakkında bilgi vermekle vermemek arasında çok düşünmüştüm ancak seminer sonunda görmüştüm ki tek bir seminer veya kısa bir eğitimle bu bilgiler asla verilmemeli.
“Keşke dememek için, ilk yardım öğrenin ve ilk yardım öğretin” diyorum ben sadece.
Hoşçakalın